Colorcalibration

Slide background
Slide background

Bevezetés

Évről évre javul azon technológiák színvonala, melyek a fényképek, vizuális elemek, illusztrációk és különböző grafikai munkák sokaságának színvilágát több millió különböző kijelzőn hivatottak ugyanolyan színtulajdonságokkal visszaadni. Kevés monitor hagyja el ma a gyári szalagot úgy, hogy előtte a színmegjelenítése ne lenne ugyanabban az üzemben bekalibrálva, ráadásul az sRGB színtartomány gyári színkalibrálásávaé a felhasználók nagy része elégedett. A képet azonban rontja a különböző kiegészítő grafikai „optimizátorok” sokasága, melyeket a szoftvergyártók építik be a programjaikba a képek „teljesebb”, „élénkebb” színvilágának érdekében, mivel jóval nagyobb a kísértés a képek művi úton történő felturbózására, mintsem a képernyők minőségének tényleges feljavítására. Ezen algoritmusoknak hála ugyanazon sRGB-képek másképp néznek ki különböző megjelenítőkön. Erre jelent megoldást a saját felhasználású technikai eszközök színkalibrálása, amihez számos, többek között háztartási rendeltetésű színkalibráló műszer van forgalomban, ezen műszerek ára kb. 30000 forintnál kezdődik.

Kalibráló műszer: koloriméter vagy spektrofotométer?

Mindenképpen jól jön tehát egy saját kalibráló műszer. A spektrofotométerek itt előnyt élveznek a koloriméterekkel szemben, hisz segítségükkel nem csak monitorokat, hanem nyomtatókat, projektorok színkalibrálása is elvégezhető, sőt, akár digitális kamerák színprofilját is beállíthatjuk. A spektrofotométerek ezért egyszerűen több feladatra alkalmasak. Áruk ennek megfelelően magasabb is, de ez ilyen esetben szabályszerű. Az általunk is alkalmazott X-rite ColorMunki Photo típusú spektrofotométer műszer például beépített etalon-fényforrással is rendelkezik, ami nagymértékben lecsökkenti a színkalibrálás hibaszázalékát, ami előny a szokványos koloriméterekkel szemben, de ennek a gyártók sajnos meg is kérik az árát. A kalibrálás önmagában egy nem bonyolult és könnyen elsajátítható feladat, köszönhetően a kalibráló műszer felhasználóbarát szoftverének. A művelet befejezésekor a program egy ICC-színprofilt készít a mért adatok függvényében és ezentúl a képek és illusztrációk monitorra vagy a nyomtatóra való küldését végző programok ezen színprofilt fognak alkalmazni. Erről mellesleg manuálisan is meg kell bizonyosodni.

Feltételek és árak

Egy korszerű monitor túl gyakori kalibrálása egyáltalán nem szükséges, még úgy sem az, hogy az ICC-színprofil a munkahelyi világítási viszonyokat is számításba veszi. Ha azonban valaki digitális fényképeket szeretne fotónyomtatón kinyomtatni úgy, hogy különböző típusú és kategóriájú fotópapírt is használ, a kalibráló műszerre gyakrabban lesz szükség. Ilyenkor a műszer kibérlése jobban megéri, emellett ajánlott telefonon felhívni egy szakembert, akinek segítségével beállíthatjuk a monitor valósághű színmegjelenítését. Ha pedig gyakran nyomtatunk, a nyomtatók kalibrálásánál jobban kijövünk egy saját spektrofotométerrel.

Monitor (nyomtató, projektor stb.) kalibrálásának ára 12000 Ft szakemberünk budapesti helyszínre való kiszállásával. A rendeléseket telefonon vagy e-mailen keresztül fogadjuk. Szakemberünk ismételt kihívásának ára 6000 Ft. Vállalati ügyfeleink számára kedvezményt biztosítunk.