Vízálló? Tényleg?

Gy
akran találkozhatunk az Interneten mindenféle látványos videóval, törésteszttel, amik a legújabb fototechnikai készülékek (tükörreflexes fényképezőgépek és objektívek) porral és vízzel szembeni ellenálló képességeit mutatják be. Maguk a gyártók ezzel szemben egyáltalán nem sietik el feltüntetni azt a védettségi szintet (IP44, IP54, IP67), aminek az általuk megalkotott készülékek hivatalosan megfelelnek.

Azaz a gyártó maga nem garantálja, hogy a terméke valóban védve van a környezet viszontagságaival szemben, ehelyett inkább a készülékekbe szerelt különféle új rétegekről, betétekről, borításokról beszélnek a prospektusokban, reklámokban, melyek elvileg fokozzák az eszközök védelmét. A felhasználó pedig sosem lehet biztos abban, hogy az ő esőben kissé megázott kamerája tönkremegy-e majd néhány hét vagy hónap múlva, és hogy szükség lesz-e egy esetleges méregdrága javításra a gépbe, objektívbe a fentiek ellenére mégis beszivárgó víz miatt.

Ezért, a különféle rajongói és amatőr videók ellenére, minden lehetséges úton meg kell védeni a fototechnikánkat az esőtől, a sártól és a portól, és a lehető legnagyobb gondossággal kell vigyázni rá, csak ebben az esetben fognak ezek az aprólékosan összeszerelt fotós eszközök hosszú éveken át kitartva szolgálni bennünket.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?